.

.

maanantai 3. marraskuuta 2014

Kynttiläkurssin satoa

Tänään tulee sitten kuvia ja hieman juttua viikonloppuna valmistuneisiin kynttilöihin liittyen.

Tämä kynttilä on tehty tuollaisella valmiilla metallimuotilla joista edellisessä postauksessa mainittin. Hieman värit olis voineet olla toiset, mutta se on tehty nyt niistä massoista mitä oli sillä hetkellä saatavilla. 


Tässä näkee miten sillä on merkitystä minkälainen pinnoite mehu- ja maitotölkeissä on. Keltainen kynttilä on tehty punaisella glögipurkilla, jossa on pinnoitettu sisäpuoli. Kynttilänpinnasta tulee ihanan sileä. Vihreä kynttilä on tehty maitopurkilla, jossa sisäpuolella ei ole erillistä pinnoitetta. Pinta on paljon epätasaisempi ja karhea. 


Tämä kynttilä on tehty Battery tölkistä. Tölkistä on leikattu yläreuna auki metallileikkureilla ja tehty saksen kärjellä pohjaan reikä. Kynttilän pinta on sileä, koska tölkin sisäpuoli on sileä. En ole ihan varma mistä pinnan pieni sotkuisuus tuli, koska tölkki oli sisäpuolelta ihan puhdas. 


Tässä on tämmöisiä pieniin muotteihin valettuja kynttilöitä. Nämä periaatteessa lähtevät irti muoteista, mutta ajattelin ne kylläkin polttaa näissä. Sydämenä näissä on sydänlanka, jonka toisessa päässä on se metallinen pyörylä. 


Nämä olisi varmaan ollut helpompi myös tehdä tuolla yllämainitulla valmiilla sydänlangalla. Näissä kun on ensin kupin pohjalle kaadettu vähän parafiinia. Kasteltu sydänlanka parafiinissa ja kiinnitetty pohjaan tehtyyn pieneen reikään. Sen jälkeen sydänlanka vielä teipattiin grillitikulla kahvikuppiin kiinni. Vasta tämän jälkeen kaadettiin kuppiin lisää massaa. 


Tässä kohtaa alkaa hyvä oppitunti, miten ei kannata tehdä. Metalliset säilyketölkit ei ole hyviä kynttilöiden valamiseen. Kynttilät ei tule niistä kunnolla ulos vaikka yläreunat oli leikattu auki metallileikkureilla. Niitä on myös vaikea saada siistireunaisina ulos kun ne joutuu kuorimaan metallileikkureiden avulla. 


Mikäli alempi kynttilämassa ehtii jäätyä liikaa ennen seuraavaa kerrosta käy näin. Eli seuraava kerros ei ole enää jäänyt kiinni alempaan kerrokseen. 


Sunnuntaina pyöriteltiin myös muutama kynttilä mehiläisvaha levyistä. Tää oli aika helppoa sitten kun noissa kaks värisissä kynttilöissä tajus mitä pitää tehdä. 


Molempina päivinä tehtiin myös sementtituikkualustoja. Viiteen noista käytin kirppikseltä ostamieni kahvikuppien lautaset. Isompi kulho on opettajan tuoma. 


2 kommenttia:

  1. Kivannäköisiä kynttilöitä ja hyviä vinkkejä niiden tekoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittelin niitä itsellä vähän muistiin ja aattelin et noista olis apua myös muille kynttilöiden valamisesta kiinnostuneille.

      Poista